Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Ondersteuning voor je kind

Revalidatiecentra

Een revalidatiecentrum helpt je bij het verbeteren van de levenskwaliteit en zelfredzaamheid. Dat doen ze aan de hand van specifieke behandelprogramma's. Adressen van revalidatiecentra vind je hier. 

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH)

Dit is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning voor wie af en toe hulp nodig heeft. Daarvoor hoef je geen aanvraag in te dienen bij het VAPH of bij de Intersectorale Toegangspoort van Jongerenwelzijn. RTH bestaat in drie vormen: begeleiding, dagopvang en verblijf. Je kan kiezen voor een van deze vormen of voor een combinatie. Adressen vind je hier. 

Persoonlijke assistentie 

Persoonlijk assistentie is geen dienst zoals de andere diensten die we hier beschrijven. Van persoonlijke assistentie kan je gebruik maken als je een persoonlijk budget van de overheid krijgt. Je kan dan zelf een assistent zoeken die jou ondersteunt waar en hoe jij het zelf wil. Je kan assistentie zoeken op www.zorgenassistentie.be

dienst thuisbegeleiding 

Een dienst voor thuisbegeleiding geeft ondersteuning aan huis aan gezinnen met een persoon met een handicap. Ze geven opvoedingsbijstand en algemene ondersteuning aan gezinnen met een kind of volwassene met een handicap. Je vindt deze diensten onder meer terug door via google te zoeken op 'dienst thuisbegeleiding' of thuisbegeleidingsdienst en jouw regio hieraan toe te voegen. Ook hier vind je adressen van diensten. 

Multifunctionele centra (MFC)

Deze voorzieningen voor minderjarigen geven ondersteuning die soepel kan worden ingezet om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de noden van jongeren en hun familiale context. Adressen vind je hier. 

zorgaanbieders

Bij een zorgaanbieder kan je terecht voor ondersteuning met je PVB. Er bestaan (door het VAPH) vergunde zorgaanbieders en niet-vergunde zorgaanbieders. Deze zorgaanbieders zijn er enkel voor meerderjarigen. Adressen van vergunde zorgaanbieders vind je hier. 

Vrijetijdsgorganisaties

  • vrijetijdszorgorganisaties met een verguning van het VAPH. Deze organisaties helpen je bij de zoektocht naar geschikte vrijetijdsbesteding. Adressen vind je hier. 
  • Lokale jeugdbewegingen met een apart of inclusief aanbod. Chiro, scouts, ... . 
  • Lokale afdelingen van inclusie vlaanderen (klik op afdelingen). 

Onderwijs

  • Kies je voor gewoon onderwijs? Hier vind je meer uitleg over hulp daarbij. 
  • Of voor buitengewoon onderwijs? Hier vind je meer informatie over basisonderwijs en hier vind je meer informatie over secundair onderwijs. 
  • Ook tijdelijk onderwijs aan huis is een mogelijkheid. 
  • Is onderwijs geen optie? Dan zijn er nog mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een semi-internaat voor niet schoolgaanden.
  • Vind je het moeilijk om die keuze te maken? Meld je aan op het oudernetwerk, sluit aan bij #naarschool en stel je vraag aan andere ouders. 

VAPH & IJH

Het VAPH is de overheidsadministratie voor personen met een handicap. Op hun website vind je heel wat informatie terug. Minderjarigen kunnen terecht bij de integrale jeugdhulp

Tip: in deze brochure vind je nog verschillende mogelijkheden rond ondersteuning. 

Vragen voor andere ouders bij de zoektocht naar ondersteuning? Registreer je op onze facebookgroep.

 

 

 

 

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord